10 boktips för personlig utveckling

Uppdaterad: | ,

Ljudböcker och podcasts i all ära, men de kan inte överträffa den känsla en fysisk bok medför. I ett allt mer uppkopplat samhälle blir böcker en trygg punkt som vi alltid kan återvända till.

Dels ger de oss en välbehövlig paus från den ständigt närvarande skärmen, men de hjälper oss också att förbättra våra grammatiska kunskaper.

Om du vill stimulera din personliga utveckling har du en hel uppsjö av intressanta böcker att utforska. I detta inlägg ger vi dig tio boktips för personlig utveckling. Några av dem är dessutom mina personliga favoriter.

Innehåll:

The Magic of Thinking Big, David J Schwartz
How to Win Friends & Influence People, Dale Carnegie
Den ädla konsten of not giving a f*ck, Mark Manson
Tiny Habits, BJ Fogg
Omgiven av idioter, Thomas Eriksson
5 sekundersregeln, Mel Robbins
Hjärnfokus, Johan Bergstad
Lev kreativt, Julia Cameron
De 7 goda vanorna, Stephen Covey
Munken som sålde sin ferrari, Robin Sharma

1. The Magic of Thinking Big, David J Schwartz

The Magic of Thinking Big

Dr David J Schwartz, född 1927 i USA, var en världsberömd motivationstalare och expert på personlig utveckling. Schwartz blev professor vid Georgia State University och senare grundade han sitt eget konsultföretag, Creative Educational Services. Bolaget specialiserade sig på livsstrategi och ledarutveckling, ämnen som Schwartz skrev flera böcker om.

The Magic of Thinking Big publicerades första gången år 1959 och är lika aktuell idag som den var då. Boken är praktisk, kraftfull och mycket engagerande och visar att nyckeln till framgång ligger i ditt tänkesätt.

Boken kommer inte bara att inspirera dig utan även ge dig de verktyg du behöver för att förbättra ditt liv. Schwartz visar bland annat hur du kan bekämpa misstro och dess negativa kraft, ta fram ett konkret framgångsrikt program, använda din kreativitet för att nå längre och utnyttja din tankekraft i nuet.

The Magic of Thinking Big är en av mina personliga favoritböcker och dess innehåll kommer att hjälpa dig uppnå framgång inom alla områden i ditt liv.

How to Win Friends & Influence People

2. How to Win Friends & Influence People, Dale Carnegie

Dale Carnegie var en amerikansk författare och föreläsare. Redan i början av 1900-talet startade han kurser i personlig utveckling och företagsutbildning. Boken How to Win Friends & Influence People skrevs 1936 och blev snabbt en bästsäljare.

En av grundidéerna i Carnegies böcker är att det är möjligt att ändra andras beteende genom att ändra sitt eget. Trots att How to Win Friends & Influence People gavs ut för över 80 år sedan fortsätter den att hjälpa miljontals läsare till framgång, både inom affärs- och privatlivet.

I boken förklarar Carnegie att framgång beror på vårt sätt att kommunicera effektivt med andra. Han presenterar flera hjälpsamma exempel på hur du får andra att vilja vara i ditt sällskap, att hålla med dig och att må bra i din närhet.

3. Den ädla konsten of not giving a f*ck, Mark Manson

Den ädla konsten of not giving a f*ck

Mark Manson är född 1984 och har redan skrivit tre böcker, varav Den ädla konsten of not giving a f*ck  blev sexa på New York Times lista av bästsäljare. Under 2009 startade han sin välbesökta blogg ”About Mark”, började jobba som digital nomad och flyttade utomlands.

I sin Den ädla konsten of not giving a f*ck visar Manson hur vi ska ta oss i kragen och sluta försöka vara ”positiva” hela tiden så att vi kan bli bättre och lyckligare. Han säger som det är genom att använda råa och uppfriskande sanningar som det moderna samhället ofta försöker dölja.

Inte alla människor är extraordinära – det finns vinnare och förlorare och det är varken rättvist eller ditt fel. Genom att erkänna vår rädsla och osäkerhet och acceptera den brutala sanningen menar Manson att kan vi hitta mod, ärlighet, ansvar och nyfikenhet. Det finns mycket vi kan ge f*n i, så att vi kan hitta det som faktiskt förtjänar vårt fokus.

Enligt Manson är pengar trevligt, men det du väljer att göra med ditt liv är viktigare. Erfarenhet är nämligen den enda verkliga rikedomen.

4. Tiny Habits, BJ Fogg

Tiny Habits

BJ Fogg är en forskare inom beteendevetenskap med erfarenhet inom innovation och undervisning som idag driver ett forskningslaboratorium på Stanford universitetet.

Boken Tiny Habits är ett resultat av 20 års forskning och över 60 000 deltagare. Den visar att alla våra handlingar och beslut baserar sig på följande komponenter – motivation, förmåga och triggers.

Vägen till en önskvärt beteende följer tre små steg – börja smått, hitta en rutin i vardagen som leder till förändrat beteende och belöna direkt.

Fogg lär sina studenter att:  ”I think every good business is about helping people do what they already want to do”.

Låter som ett gott råd för entreprenörsframgång.

LÄS ÄVEN:
Vad är en entreprenör och hur blir man en?

Omgiven av idioter

5. Omgiven av idioter, Thomas Eriksson

Thomas Eriksson är en uppskattad författare som erbjuder föreläsningar över hela Europa. Temat är utmaningen att förstå dem som inte går att förstå.

Eriksson arbetar även aktivt med att hjälpa och utveckla företagsledare till att bli bättre chefer och under de senaste 20 åren har över 4 500 personer deltagit i hans ledarkurser.

Boken Omgiven av idioter – som väckte en het debatt efter utgivningen – handlar om konsten att kommunicera och komma överens med varandra, att förstå varför ingen förstår vad du menar.

Studier visar att bara 10-15 procent av befolkningen har en god självinsikt. Då är det inte konstigt att det uppstår svårigheter i kommunikationen – självinsikt är grunden till förståelse.

Eriksson beskriver en av de mest kända metoderna för att sortera skillnader i kommunikationen mellan människor – att dela in mänskligheten i fyra färggrupper. Boken presenterar råd om hur du bemöter representanter från dessa grupper på bästa sätt.

5 sekundersregeln

6. 5 sekundersregeln, Mel Robbins

Melanie Robbins, född 1968, är doktor i juridik och nu även välkänd författare, inspirations- och motivationstalare. Hennes bok 5 sekundersregeln blev faktiskt utnämnd Årets bok 2017 i kategorin personlig utveckling.

Enligt Robbins finns det en tidsintervall – 5 sekunder – mellan ögonblicket du får en idé och då den upplöses. Men med en enkel metod kan du förhindra att ditt sinne motarbetar dig och att motargument och ursäkter sprider sig – börja räkna baklänges från 5.

Räknandet kommer att hjälpa dig fokusera på ditt mål och distrahera dig från besvären. När du kommer till 1, skrid till verket och agera mot ditt mål. Denna metod fungerar perfekt i situationer då du känner dig osäker eller rädd för att göra något.

hjärnfokus

7. Hjärnfokus, Johan Bergstad

Johan Bergstad är legitimerad psykolog, föreläsare och författare. Han är en av landets största experter på fokusträning och har hjälpt tusentals människor i deras professionella och privata liv.

Vi lever i en tid då vi alltid måste vara närvarande, tillgängliga och uppkopplade. Då är det lätt att tappa fokus. I sin bok Hjärnfokus – så blir du lugn, kreativ och fokuserad beskriver Bergstad författaren hur vi kan tygla vår galopperande hjärna och hitta fokus i vardagen.

Multitasking är en myt – det gör oss stressade och distraherade. Vi måste börja se skillnaden mellan att vara aktiva och effektiva. Boken ger dig de verktyg du behöver för att vara mentalt närvarande och hitta lugnet i stormen.

lev kreativt

8. Lev kreativt, Julia Cameron

Julia Cameron är en välkänd författare, konstnär och journalist. I sin bok Lev kreativt introducerar författaren en 12-veckors lång kurs i hur du hittar ditt kreativa jag. I den lär du dig hur du kan bortse från ”jag är inte begåvad”- inställningen som tyvärr är mycket vanlig bland folket.

Cameron presenterar en steg-för-steg strategi som kommer att möjliggöra borttagandet av konstnärliga blockeringar och ersätta dem med självförtroende och produktivitet.

Lev kreativt kommer att göra den kreativa processen till en del av din vardag. Den kommer att hjälpa dig komma i kontakt med din kreativitet, oavsett om du är konstnärligt lagd eller inte.

LÄS ÄVEN
9 programvaror för förbättrad produktivitet

de 7 goda vanorna

9. De 7 goda vanorna, Stephen Covey

Stephen Covey var en amerikansk författare, affärsman och föreläsare. En av hans mest uppmärksammade böcker är De 7 goda vanorna (eller 7 Habits of Highly Effective People på engelska).

Våra vanor utgör starka krafter och är avgörande för vår effektivitet. Målet med boken är att hjälpa dig leva så effektivt som möjligt genom att identifiera de områden i ditt arbete och privatliv där tillämpning av de 7 goda vanorna behövs mest.

Agera och fokusera på det som du kan påverka, inte på det som är utanför din kontroll. Definiera tydliga mål för framgång och skapa ett plan för att nå dit. Prioritera och uppnå de viktigaste målen istället för att ha bråttom. Samarbeta mer effektivt med andra genom att bygga upp förtroenden.

För entreprenörer är detta boktips ett måste.

10. Munken som sålde sin ferrari, Robin Sharma

Munken som sålde sin ferrari

Robin Sharma anses vara en av världens främsta experter inom ledarskap och hans verk prisas av både rockstjärnor, kungligheter, miljardärer och entreprenörer. Under de senaste 20 åren har Sharma föreläst för bolag som Nike, GM, Microsoft, HP och många fler.

Munken som sålde sin Ferrari är Sharmas andra bok som snabbt blev en bästsäljare i många länder.

Boken tar dig med på ett fascinerande äventyr innehållande mängder av visdom som kan berika och förbättra livet för varje läsare. Den inspirerande berättelsen ger dig en strategi för att leva ditt liv i balans med mod och glädje.

Huvudperson är en advokat som tvingas konfrontera en andlig kris i sitt liv. Under en omskakande resa till forna kulturer bland Himalayas bergstoppar hittar han kraftfulla verktyg som lär honom att skapa positiva tankar, utveckla självdisciplin, ta hand om relationer och leva fullt ut, en dag i taget. 

Lyssna istället för att läsa?

Att läsa böcker är inte för alla, men det betyder inte att man går miste om de värdefulla lärdomarna böckerna innehåller. Om du inte gillar att läsa kan jag istället rekommendera en ljudbokstjänst.

Genom att lyssna på böcker via en ljudboksapp kan du kombinera lärande och dina vardagliga aktiviteter. Du kan till exempel lyssna när du är ute på promenad, diskar eller städar. Samtidigt får du tillgång till ett enormt bibliotek vid dina fingertoppar och du kan dessutom ladda ner böcker och lyssna på dem även utan mobildata.

Bäst-i-testet.se har gjort en tydlig sammanställning av marknadens bästa ljudbokstjänster just nu. Där kan du snabbt och enkelt hitta ett alternativ som passar dina behov, både vad gäller utbud och pris.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 4

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Halva priset på att starta aktiebolag

Allt du behöver veta om riskkapital

Next

Lämna en kommentar