Bokföra själv eller redovisningsbyrå?

Uppdaterad: |

Om du driver ett företag eller kanske ligger i startgroparna för att starta eget är bokföringen en viktig fråga. Det är ett ständigt extraarbete som du måste ha bra rutiner för, annars kan det lätt uppstå problem när det är dags för deklaration och inbetalning av skatt.

Många företagare väljer att anlita en redovisningsbyrå för sitt bokslut medan andra sköter bokföringen på egen hand. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen och i den här artikeln ska vi titta närmare på dessa.

Vikten av redovisning och bokföring

Att företagets bokföring är korrekt utförd har en avgörande betydelse för verksamhetens utveckling och tillväxt. Ordning i ekonomin visar nämligen hur framgångsrikt ditt företag är. Med hjälp av siffrorna kan du snabbt upptäcka negativa trender och sätta in de nödvändiga åtgärderna i tid, innan de blir ett stort problem.

Alla som driver näringsverksamhet måste enligt Bokföringslagen (1999:1078) upprätta en bokföring, oberoende av verksamhetens omfattning eller företagsform. En del aktiebolag måste även ha en revisor enligt lagen.

Om du inte har koll på de lagar och regler som gäller företagets bokföring är risken stor att du faktiskt begår ett bokföringsbrott. Samtidigt kan du få en falsk bild av företagets ekonomi, vilket kan leda till betalningssvårigheter och i värsta fall konkurs. Om du inte har tid eller möjlighet att lära dig alla bokföringsregler kan det därför vara en god idé att anlita en redovisningsbyrå.

Vad gör en redovisningsbyrå?

En redovisningsbyrå hjälper företag att hantera all dokumentation som rör företagets ekonomi. Byrån hjälper också verksamheten att sammanställa alla finansiella rapporter som företaget är skyldigt att genomföra. Kort sagt sköter byrån företagets löpande bokföring, upprättar årsredovisning, bokslut och deklarationer.

Bortsett från det administrativa arbetet erbjuder vissa redovisningsbyråer dessutom konsultation och rådgivning kring företagets ekonomiska beslut. Detta kan framför allt underlätta för dig som är nyföretagare och som behöver någon att konsultera.

Tjänsterna som en redovisningsbyrå erbjuder är flexibla och anpassade till den specifika kunden och dennes behov. Det finns framtagna paket som erbjuder redovisning, men även fakturahantering och löneadministration.

Risken med att bokföra själv

Att lära sig bokföring är alltid en bra idé. Bokföringen finns inte enbart till för att Skatteverket ska se hur mycket företaget tjänar – det ger även en bra överblick över hur företagets ekonomi ser ut och dess förbättringsmöjligheter. Samtidigt är det en hel del att lära sig, vilket kan göra processen både tids- och energikrävande. Det kan dessutom vara lätt att missa viktiga datum och momsavdrag som du har rätt att göra.

Oavsett om du har god kunskap i hur allt ska göras eller är helt ny på området så märker du snart att bokföring innebär mer än att bara redovisa på ett korrekt sätt och deklarera i tid.

En bra redovisning och bokföring ligger till grund för ett realistiskt årsresultat med allt vad det innebär. Därför är det viktigt att inte ta på dig arbete du inte förstår eller kan sköta.

Hur du hittar en bra redovisningsbyrå

Bokföring och bokslut är som sagt ett omfattande arbete som ska göras på rätt sätt, från det allra första kvittot till varje momsredovisning och årsbokslut.

Istället för att du som företagare ska lägga tid och energi på att försöka sköta företagets ekonomi på egen hand finns det idag byråer som kan erbjuda hjälp med bokföringen. Många företagare tar framför allt hjälp när det är dags att göra bokslut. Bokslutstider brukar vara hektiska, men tack vare digital bokföring, smarta processer och personliga relationer kan du som kund hos en redovisningsbyrå få assistans och support istället för stress.

Här kommer några snabba tips på hur du hittar rätt redovisningsbyrå:

  • Läs kundomdömen, till exempel på Trustpilot.
  • Besök hemsidorna på byråer du är intresserad av.
  • Kontrollera att de har kompetenserna du efterfrågar.
  • Kontakta byrån och be om ett möte.
  • Ställ frågor om tjänster och priser.
  • Läs igenom avtalet noga.

Bokoredo fixar bokslutet smidigt och snabbt

OBS! Den här delen av artikeln är i samarbete med Bokoredo.se.

Bokoredos filosofi är att skapa sann kundnytta för alla sina kunder. Det gäller även om du bara har behov av rådgivning. Vi har bred kompetens för alla behov som kan uppkomma när du driver företag. Vi står dessutom redo för att snabbt kunna hjälpa till med ekonomisk rådgivning, effektiviseringar, uppstart av bolag och ekonomisk styrning.

Varje företag är unikt, men vissa saker är gemensamma för de flesta bolag. Det är den kunskapen som ger styrkan i att hjälpa företag med deklaration, redovisning och lönehantering. En entreprenör har en vision för sitt företag och gör det som den personen är bäst på – att driva företaget framåt.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.3 / 5. Antal röster: 4

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Vad är likviditet?

Marknadsplan + mall

Next

Lämna en kommentar