7 tips för att bli en bra copywriter

Uppdaterad: |

Det finns ett ständigt behov av högkvalitativ copy och därför är efterfrågan på skickliga copywriters stor. För att komma över skrivkrampen kan man ibland behöva lite hjälp på traven. Därför delar vi här med oss av några värdefulla tips som hjälper dig att bli en bättre skribent.

Jag som delar med mig av tipsen heter Sebastian Liljegren och är VD för contentbyrån Contentsmedjan. Med sju års frilansande som skribent i bagaget vet jag det mesta som är värt att veta om skrivkramp och copywriting. Förhoppningsvis får du stor nytta av de råd som jag stolpar upp nedan!

1. Skriv med läsaren i åtanke

Detta kan tyckas självklart, men det är ibland lättare sagt än gjort. Samtidigt är det också väldigt viktigt att du faktiskt skriver din copy för dina läsare.

Det första steget när du ska skriva om text eller författa en helt ny artikel är därför en målgruppsanalys. Vilka använder din hemsida och dina tjänster eller produkter? Vad är mer och mindre viktigt för dem? Vilket problem kan du hjälpa dem att lösa? Fundera över hur de tänker och skriv sedan med dem i åtanke!

2. Bryt upp långa stycken

De flesta av dina läsare lusläser inte din copy utan skumläser snarare innehållet. Detta är viktigt att tänka på när du som copywriter sitter där vid ditt tangentbord. En text med långa stycken är jobbig att läsa och konkurrensen om läsaren uppmärksamhet är i dags större än någonsin tidigare.

3. Ha ett syfte med din copy

Du bör aldrig skapa innehåll bara för sakens skull. Varje text som du skriver bör ha ett tydligt syfte. Den kan till exempel engagera din målgrupp, bygga förtroende och varumärkeskännedom eller uppmuntra till ett köp eller en bokning.

4. Lägg stor vikt vid rubrikerna

Idag delar många artiklar i sociala medier utan att faktiskt läsa dem först. Dessutom är huvudrubriken det allra första som läsaren ser när denne läser artikeln. Textens rubriker gör det också enklare för läsaren att skumma igenom copyn. Därför är det viktigt att du fokuserar på rubrikerna och gör dem säljande, men också relevanta.

5. Skriv ingressen i efterhand

Ett vanligt misstag som många ovana skribenter gör är att börja med ingressen. Det kan dock vara värt att skriva denna i efterhand istället, när artikeln i stort sett är färdigskriven. Tänk om du bestämmer dig för att omformulera din text och göra om meningar – då kan du även behöva ändra texten i ingressen. Därför är det bättre att avvakta med denna introduktion.

6. Var inte rädd för att skriva om text

Inte ens den bästa copywritern är fulländad och skriver perfekt copy vid varje tryck på tangentbordet. Därför bör du inte vara rädd för att korrekturläsa och skriva om text för att förbättra den. Den allra bästa copyn är den som har finputsats och optimerats tills den är helt perfekt!

7. Glöm inte att uppmana till handling

Som copywriter lägger du ner mycket tid på att skriva och sprida ditt innehåll. Du går dock miste om en stor möjlighet om du inte också passar på att uppmana läsaren till handling. Detta gör du genom att inkludera en call to action (CTA), eller flera sådana. Du kan exempelvis uppmuntra läsaren att köpa en produkt, klicka vidare sig till en viss sida, dela en artikel eller prenumerera på ett nyhetsbrev.

Frågor och svar

Efter att ha läst denna artikel kanske du fortfarande har vissa frågor som du vill få svar på. Nedan kan du läsa dig till mina svar på de vanligaste frågorna om skribentyrket.

Vad är en copywriter?

En copywriter skriver copy, d.v.s. kommersiellt innehåll för marknadsföringssyften. Två exempel på sådant innehåll är reklamannonser och webbartiklar.

Vad tjänar en copywriter?

Den marknadsmässiga lönen för en copywriter ligger på cirka 33 000 till 44 000 kronor i månaden. Medellönen för copywriters är 42 200 kronor per månad.

Hur blir man en duktig copywriter?

För att bli en duktig skribent behöver du kunna bemästra flera olika sätt att skriva. Till exempel kräver en reklamannons en mer kortfattad och koncis text. Å andra sidan bör ett blogginlägg vara betydligt längre och kan även ge utrymme för en mer personlig och avslappnad ton.

Vilka är de tre viktigaste sakerna man ska tänka på när man tilltalar en viss målgrupp?

För att kunna tilltala en specifik målgrupp behöver du först identifiera målgruppen. Det kan också hjälpa att ta fram en persona som representerar din målgrupp. Avslutningsvis behöver även anpassa ditt sätt att skriva genom att tala med bönder på bönders vis och med de lärda på latin.

LÄS ÄVEN:
Guide till sökmotoroptimering 2021
Så hittar du ett bra företagsnamn

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Är pivot entreprenörernas nya svarta?

Startup lanserar initiativ för kvinnliga kodare

Next

Lämna en kommentar